X
!

SAJNÁLATTAL TÁJÉKOZTATJUK AZ ÉRDEKLŐDŐKET, HOGY A VELEMI OTTHON  2012. MÁRCIUS 31-ÉN BEZÁRTA KAPUIT ÉS JELENLEG NEM TUD GYERMEKEKET FOGADNI!

A VELEMI OTTHON TÖRTÉNETE

Egyesületünk annak érdekében, hogy az első hazai Camphill otthont létrehozza, beindított egy projektet, melynek első lépése a volt Velem-i úttörőtábor területén megvalósításra kerülő lakóotthon épületének felépítése és berendezése. Ez pedig azt a célt szolgálja, hogy Magyarországon is biztosított legyen a fogyatékos emberek számára az a csodálatos környezet és az a meleg, szerető gondoskodás, ami egy Camphill otthonban végig kíséri őket a gyermekkortól az öregkor végéig.

A projekt végül azáltal vált lehetővé, hogy a Vas Megyei Önkormányzat egy 2004. június 11-én kelt határozatának értelmében az Egyesület ingyenes használatába adta a Velemi Gyermekotthon területét és az azon álló öreg épületet. Már az Önkormányzati határozat előtt megindítottuk egy új, korszerű lakóotthon épületének tervezési munkáit, majd az elvi építési engedélyek birtokában 2006 Pünkösdjén raktuk le az első lakóotthon alapkövét, és a következő év őszére fejeződött be az építkezés és a berendezés.

Az új lakóotthon épületének ünnepélyes felavatására 2007. augusztus 25-én került sor.  Csodálatos dolog, hogy miközben szerte a világban már több mint 400 ilyen intézmény működik, ahol a speciális segítségre szoruló emberekhez ily módon közelednek és ebben a szellemben nevelik, tanítják és gyógyítják őket, most végre Magyarországon is megnyílhatott egy. Ez a siker elsősorban a magyar vállalatok, magánemberek ill. néhány hazai és külföldi civil szervezet önzetlen támogatásának köszönhetően valósulhatott meg, ugyanis az építkezéshez és a berendezéshez nem vettünk igénybe semmiféle állami támogatást.

Ezt követően az ingatlanon álló régi épületben egy nappali fejlesztő, terápiás és foglalkoztató központot alakítottunk ki a gyermekek számára, ahol napi rendszeres oktatás, fejlesztés és a terápiás munka folyik.