X
!

SAJNÁLATTAL TÁJÉKOZTATJUK AZ ÉRDEKLŐDŐKET, HOGY A VELEMI OTTHON  2012. MÁRCIUS 31-ÉN BEZÁRTA KAPUIT ÉS JELENLEG NEM TUD GYERMEKEKET FOGADNI!

HOGYAN KEZDŐDÖTT

1939. május 28.

A skóciai Aberdeenben egy öreg paplakban, melynek neve Kirkton-House volt ezen a napon találkozott  össze osztrák emigránsok egy kis csoportja, és ekkor határozták el, hogy egy olyan közösséget alapítanak, melynek célja fogyatékos gyermekekkel élni és dolgozni. Ebből a világháború által is fenyegetett elhatározásból nőtt ki az, amit ma Camphill mozgalom néven ismernek világszerte. Ilyen a gyógyító nevelésre és szociálterápiára épülő közösségekből ma már több mint 120 működik a világ négy táján.

1940. június 1.

A többi hasonló elven működő otthon kapcsolatűnak kezdete a Camphill-House-al ehhez a naphoz köthető. Ugyanis a nemzetközivé váló Camphill mozgalom tagjai ezen a napon határozzák el, hogy a nevükben megjelenítik annak a skóciai otthonnak a nevét, a Camphill-House-ét, melyben a bécsi orvos dr. Karl König az első közösséget megalapította, amikor egy kis sorsüldözött csoport tagjaival  úgy határozott, hogy megalapítják az első gyógyító nevelő életközösséget. Az volt a céljuk, hogy ebben a közösségben  speciális segítségre szoruló emberekkel élnek együtt és számukra olyan terápiás segítséget nyújtanak, hogy azok a fogyatékosságuk ellenére a legjobb képességeiket ki tudják fejleszteni.

Ez a munka egyébként dr. König elképzeléseiben elválaszthatatlan volt az otthonban dolgozó munkatársakkal történő közösség építési törekvésektől, ami – különösen az akkori kor jellemző szociális viszonyait figyelembe véve – egy teljesen új közösség képét és egy egészen új közösségi formát vázolt fel az otthonokban dolgozó emberek elé. A Camphill közösségek így a segítségre szoruló emberekkel való úttörő munka mellett a jövő új szociális formáinak kohóivá váltak, ahol az emberek egymáshoz és a munkához való viszonya eltér a mai korban megszokott mindennapi rutinoktól.